Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Εθνική Ομάδα: Προπονητής, γήπεδο και... EURO 2020



Έγινε η προσπάθεια από την «γαλανόλευκη», αλλά το θαύμα δεν ήρθε. Το βαρύ 1-4 στο Ζάγκρεμπ ήταν... βουνό και το μόνο που κατάφερε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν να πάρει το θετικό αποτέλεσμα στη ρεβάνς με την Κροατία (0-0), σε ματς που θα μπορούσε να είχε σκοράρει με βάση τις φάσεις που δημιούργησε.

Η Εθνική ομάδα δεν θα βρίσκεται στα γήπεδα της Ρωσίας το ερχόμενο καλοκαίρι, ωστόσο, αυτό που απασχολεί τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας είναι η... επόμενη μέρα.
Έγινε η προσπάθεια από την «γαλανόλευκη», αλλά το θαύμα δεν ήρθε. Το βαρύ 1-4 στο Ζάγκρεμπ ήταν... βουνό και το μόνο που κατάφερε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν να πάρει το θετικό αποτέλεσμα στη ρεβάνς με την Κροατία (0-0), σε ματς που θα μπορούσε να είχε σκοράρει με βάση τις φάσεις που δημιούργησε.
Από το πρωί της Δευτέρας (13/11) ο αποκλεισμός της Εθνικής έχει πάψει να απασχολεί τους ιθύνοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό που σκέφτονται είναι τα «καυτά» θέματα που ακολουθούν, με πρώτο αυτό του
προπονητή, αλλά και την έδρα που θα χρησιμοποιεί στο εξής η Ελλάδα, καθώς το χθεσινό ματς (12/11) ήταν το τελευταίο που έδωσε στο γήπεδο Καραϊσκάκη.
Το ερώτημα «θα παραμείνει ο Σκίμπε στο τιμόνι της Εθνικής;» δεν αναμένεται να μείνει πολύ καιρό αναπάντητο, τουλάχιστον, σύμφωνα με τις προθέσεις των ανθρώπων της Ομοσπονδίας.
Ο Γερμανός ομοσπονδιακός μετά το ματς με την Κροατία τόνισε ότι θα συνεχίσει στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ωστόσο, αυτό δεν είναι από πουθενά επιβεβαιωμένο.
Το συμβόλαιο του έμπειρου προπονητή τελειώνει, αλλά ακόμη δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για το μέλλον του. Του αναγνωρίζεται ότι κατάφερε να συσπειρώσει την ομάδα, να φέρει το καλό κλίμα που υπήρχε στ΄ αποδυτήρια πριν τον Ρανιέρι, ενώ στα επίσημα ματς που έδωσε η ομάδα δεν έκανε (στα περισσότερα τουλάχιστον) λανθασμένες επιλογές.
Στα αρνητικά που του καταλογίζονται ήταν οι εμμονές που είχε σε αρκετά καθοριστικά ματς, ιδιαίτερα στο πρώτο με τους Κροάτες, όπου χρησιμοποίησε παίκτες που δεν παίζουν στις ομάδες τους κι απέφυγε να καλέσει κάποιους που και παίζουν και διανύουν περίοδο φόρμας.
Η πλειοψηφία των διεθνών επιθυμεί την παραμονή του, ενώ και ο ίδιος είναι απόλυτα θετικός στο να παραμείνει, ενώ και το κασέ του (περίπου 500.000 ευρώ) είναι σχετικά προσιτό για τη νέα οικονομική πραγματικότητα της ΕΠΟ.
Σε ό,τι αφορά το γήπεδο οι άνθρωποι της ΕΠΟ εξετάζουν δύο περιπτώσεις. Το Καυτανζόγλειο και το Ολυμπιακό Στάδιο, με το πρώτο να έχει το προβάδισμα των προτιμήσεων, καθώς το... αχανές ΟΑΚΑ δεν θεωρείται και το ιδανικότερο για να καταλάβει ο αντίπαλος ότι αγωνίζεται εκτός έδρας.
         
    EURO 2020 και Nations League

Η πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2020 αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο της Εθνικής. Η διοργάνωσηθα φιλοξενηθεί σε 13 πόλεις της Ευρώπης, με τα ημιτελικά και τον τελικό να γίνονται στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου.
Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της UEFA θα μπουν στο νεοσύστατο Nations League, που θα αποτελεί μία διοργάνωση που καθιερώνεται πλέον αμέσως μετά τα Μουντιάλ και τα Euro και θα συνδέεται απευθείας με αυτές. Τι σημαίνει Nations League;

Οι 55 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες χωρίζονται βάσει της κατάταξής τους (FIFA ranking) σε τέσσερις κατηγορίες, με τις δύο πρώτες να έχουν από 12 και τις δύο τελευταίες από 15 ομάδες. Η League A και η League Β θα έχουν από 4 ομίλους των 3 ομάδων, η League C θα έχει έναν όμιλο με 3 ομάδες και 3 ομίλους με 4 ομάδες, ενώ η League D θα έχει 4 ομίλους των 4 ομάδων.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη League C με Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία. Άρα θα δώσει 4 ή 6 αγώνες για τη Youth League.
Μετά την κλήρωση που θα γίνει για τον καταρτισμό των ομίλων κάθε κατηγορίας στις 24 Ιανουαρίου του 2018, θα διεξαχθούν οι αγώνες σε διπλές αγωνιστικές (όλοι με όλους, εντός κι εκτός έδρας) το Σεπτέμβριο (6-8, 9-11), τον Οκτώβριο (11-13, 14-16) και το Νοέμβριο (15-17, 18-20) του 2019.

Οι τέσσερις νικητές των ομίλων της League A θα παίξουν σε ένα… άτυπο Final Four, με δύο ημιτελικούς, μικρό τελικό και μεγάλο τελικό, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2019 σε χώρα που θα επιλέξει η UEFA, με το νικητή να παίρνει τον τίτλο και τους συμμετέχοντες αναλογικά σημαντικά έσοδα.
Στις άλλες κατηγορίες, οι ομάδες που θα τερματίζουν πρώτες στον όμιλό τους θα ανεβαίνουν κατηγορία και οι τελευταίες θα υποβιβάζονται. Στη League C, που ανήκει η Ελλάδα, θα υποβιβάζονται οι τρεις τέταρτες ομάδες κάθε ομίλου και η τρίτη με τη μικρότερη βαθμολογία.

Πώς συνδέεται το Nations League με το Euro 2020; Τα παραδοσιακά προκριματικά του Euro 2020 θα διεξαχθούν από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο του 2019 (η κλήρωση θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου του 2018). Οι 55 ομοσπονδίες της Ευρώπης θα χωριστούν σε δέκα ομίλους, πέντε των πέντε ομάδων και πέντε των έξι ομάδων.
Οι ομάδες που πρώτευσαν στη League A του Nations League θα τοποθετηθούν σε γκρουπ των πέντε. Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε γκρουπ των προκριματικών θα προκριθούν στα τελικά του Euro 2020, δηλαδή συνολικά 20 ομάδες. Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες των 24 της τελικής φάσης θα προκύψουν μέσω… Nations League, καθώς 16 εξ αυτών θα λάβουν μέρος στα μπαράζ που θα γίνουν 26-31 Μαρτίου του 2020.

Ουσιαστικά αντίστοιχα Final Four θα γίνουν και στις τέσσερις κατηγορίες του Nations League, με διπλούς ημιτελικούς και τελικό (που θα γίνει στην έδρα μιας εκ των δύο νικητριών των τελικών βάσει κλήρωσης), και το νικητή να παίρνει το εισιτήριο απευθείας για τα τελικά του Euro 2020!
Δηλαδή θα βρεθεί στην τελική φάση ακόμη και μία από τις (βάσει ranking) χειρότερες 15 ομάδες της Ευρώπης. Αν μία ομάδα πριν από αυτά τα Final Four έχει κερδίσει πρόκριση στα τελικά μέσα από τα παραδοσιακά προκριματικά, τότε αντικαθίσταται από την αμέσως επόμενη βάσει των συνολικών τους επιδόσεων στο Nations League, ακόμη κι αν αυτή είναι από παρακάτω κατηγορία.

Οι τέσσερις κατηγορίες:

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ολλανδία.

League B: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Τουρκία.

League C: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία.

League D: Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λίχτενσταϊν, Μάλτα, Ανδόρα, Γιβραλτάρ, Σαν Μαρίνο, Κόσοβο.