Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

Φθιώτιδος Νικόλαος: ''Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος είναι Αρχιερεύς ποιότητος''

Του Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικολάου | Romfea.gr

Η αναβληθείσα τελετή αναγορεύσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου σε επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης ύστερα από τις αντιδράσεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης δεν προσβάλλει τον κ. Άνθιμο αλλά την ίδια την Θεολογική Σχολή, η οποία ενόθευσε το πνευματικό κύρος της και υπέκυψε σε αντιδράσεις ενός πολιτικού κόμματος γνωστού τοις πάσιν για τα αισθήματά του απέναντι στον ισχυρό και αψεγάδιαστο Ιεράρχη της Βορείου Ελλάδος.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους τιμές. Η μεγάλη του τιμή είναι η αναγνώριση της προσφοράς του στα Εθνικά, κοινωνικά, Εκκλησιαστικά, μορφωτικά θέματα από τον λαό.

Οι καθηγητές αντελήφθησαν το χρέος, που έχουν απέναντι στον ακαταμάχητο Ιεράρχη, ο οποίος μετά τον Αρχιεπίσκοπο ήταν αδιανόητο να μείνει εκτός της εν λόγω τιμής.
Δυστυχώς όμως η κομματική μηχανή εμπόδισε την Θεολογική Σχολή να επιτελέσει το καθήκον της.
Οι αντιδράσαντες δεν ενοχλήθηκαν από το Αρχιερατικό αξίωμα.
Ενοχλήθηκαν από την προσωπικότητα του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης και από τις θέσεις που παίρνει κατά καιρούς επάνω στα διάφορα θέματα, που προωθεί η νέα πολιτική κατάσταση.
Ο Θεσσαλονίκης δεν είναι εύχρηστος σε αυτούς. Επειδή λοιπόν είναι δύσχρηστος, γι’ αυτό τον πολεμούν και προσπαθούν να τον τσαλακώσουν και να τον ευτελίσουν.
Όμως δεν γνωρίζουν, ότι ο Άνθιμος είναι σκληρό καρύδι για τους πολεμίους της Εκκλησίας.
Είναι έμπειρος κυβερνήτης και γνήσιος Έλληνας Ιεράρχης, συνεχιστής των γενναίων Ιεραρχικών μορφών της Εκκλησίας, πιστός στην παράδοση της Ορθοδοξίας και της πατρίδος.
Έχει δώσει μάχες και τις έχει κερδίσει σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η προσβολή είναι γι’ αυτόν πιστοποιητικό γνησιότητος.
Θεωρώ, ότι η υποχώρηση των Πανεπιστημιακών μειώνει την πνευματική και ιδεολογική αυτονομία τους και ανοίγει την πόρτα στους αντιλέγοντες, κάθε φορά που θα προβάλλεται κάποιος μη αρεστός και μη ημέτερος να ξεσηκώνονται και να δημιουργούν προβλήματα.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος είναι μια ηγετική μορφή της Εκκλησίας με έντονη παρουσία από της νεότητός του στα μεγάλα θέματα, που αντιμετώπισε η Εκκλησία της Ελλάδος και η πατρίδα μας.
Τριάντα χρόνια στον Έβρο και τώρα 14 στην καρδιά της Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη, με τον στιβαρό και πειστικό λόγο του, έδωσε και δίδει μάχες για να κρατήσει υψηλά το φρόνημα του λαού στην υπεράσπιση των δικαίων της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.
Αυτού του διαμετρήματος τις μορφές θα πρέπει να τις κρατάμε υψηλά και να μη επιτρέπουμε στους ισοπεδοτές να τις προσβάλουν.