Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

41 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΤΙΛΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ


Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα ικανοτήτων τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, ενώ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένων των προτεραιοτήτων της στρατηγικής της Κύπρου για ενδυνάμωση της θέσης της στην Ε.Ε. και τη συμμόρφωσή της με τους οικονομικούς δείκτες της Ένωσης σημειώθηκε επιβράδυνση στο ρυθμό εισαγωγής οπλισμού.
Από τα στοιχεία για το 2009 προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις:· Το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο παραμένει στις 36.000 και μαζί με τους 5.000 Τουρκοκύπριους ενόπλους κυμαίνεται γύρω στις 41.000.Από την άλλη οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς ανέρχονται στις 12.000 και μαζί με τις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ φθάνουν γύρω στις 13.000 περίπου. Δηλαδή για κάθε εθνοφρουρό αναλογούν σήμερα 3.1 Τούρκοι στρατιώτες.Τα άρματα μάχης των κατοχικών δυνάμεων παραμένουν στα 449.Το 2000 ήταν μόνο 300 και φαίνεται ότι αυξήθηκαν για να υπάρχει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των αρμάτων της Ε/Φ.Για κάθε άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς αναλογούν σήμερα 3 τουρκικά. Αν υπολογιστούν και τα 61 άρματα της ΕΛΔΥΚ, η αναλογία μειώνεται σε ένα άρμα της Ε.Φ. για κάθε 2.09 τουρκικά.Ο αριθμός των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού των κατοχικών δυνάμεων παραμένει στα 627.Από τα 627, τα 361 είναι τουρκικής κατασκευής και τα 266 αμερικανικής. Στην Εθνική Φρουρά ο αριθμός των ΤΟΜΠ είναι 402.Υπεροχή των Τούρκων υπάρχει και στον αριθμό στοιχείων πυροβολικού που όμως όπως τονίζει αξιωματούχος της Ε/Φ αντισταθμίζει η θέληση και η ικανότητα του ένοπλου λαού να υπερασπιστεί το νησί.
Με τη διατήρηση αυξημένων στρατιωτικών ικανοτήτων στην Κύπρο, η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει τα εξής:(α) Την προς όφελός της διατήρηση της υφιστάμενης ανισορροπίας στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί και κατ' επέκτασιν της συνεχούς διασφάλισης της ισχυρής διαπραγματευτικής της θέσης στο Κυπριακό, καθώς και τη στήριξη των προσπαθειών νομιμοποίησης του καθεστώτος.(β) Την υπογράμμιση της εμμονής της στη διαιώνιση και μονιμοποίηση της στρατιωτικής της παρουσίας και του στρατηγικού ελέγχου της στην Κύπρο.(γ) Τη διατήρηση του ελέγχου της επί του κατοχικού καθεστώτος και της πολιτικής δραστηριότητας των Τουρκοκυπρίων, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τις στρατηγικές της επιδιώξεις στο νησί.(δ) Τη διατήρηση της ικανότητας να επηρεάζει εξελίξεις στις ελεύθερες περιοχές, να εκβιάζει την ελληνοκυπριακή πλευρά και να δημιουργεί αμφισβητήσεις για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ξηρά και στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου.