Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην εμποροπανήγυρη της ΔΕΘ! Κώστας Φράγκος και Διαξιφισμοί

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην εμποροπανήγυρη της ΔΕΘ! Κώστας Φράγκος και Διαξιφισμοί
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Κων. Φράγκος – Διαξιφισμοί

 

Διεθνής Έκθεσις Θεσσαλονίκης και ΥΕΘΑ

Mundus vult decipi, ergo decipiatur (Γάϊος Πετρώνιος)

(Αν ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, αφήστε τον να το κάνει)

Σανό θέλουν να φάνε; Δώστε τους σανό

Φώτιος ο Θετταλός (Πολιτικά)

  • Τι είναι, τελικά, η ΔΕΘ; Μια μεγάλη εμποροπανήγυρις. Κάνω λάθος; Ακόμη μπορώ να πω ένα πολιτικό πανηγύρι. Αν, δε, θυμηθούμε το τι γινόταν εκεί προ μερικών 10ετιών θα ξεραθούμε στα γέλια. Δεσμεύονταν όλα τα C130 της ΠΑ και τα μισά BOEING της πτωχευμένης Ολυμπιακής Αεροπορίας (με το ενοίκιο απλήρωτο) για να μεταφέρουν στην Θεσσαλονίκη πάσης φύσεως μικρές και μεγάλες εξουσίες, γραμματείς, υπογραμματείς, ιδιαιτέρες, για ν΄ ακούσουν τον Πρόεδρο-θρύλο. Τι έλεγε με στόμφο στους χαχόλους ενίοτε στις γκόμενες; Ένα σωρό ΘΑ.

Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Το οργανωτικό της ΝΔ μετέφερε ένα σωρό, άσχετο, πολιτικό κόσμο (C130 και ΟΑ δεν υπάρχουν πλέον) για ν’ ακούσουν, να χειροκροτήσουν τον Πρόεδρο κ. Κ. Μητσοτάκη που κι΄αυτός εξάντλησε τα ΘΑ. Ο τ. Πρόεδρος κ. Κ. Καραμανλής και Α. Σαμαράς αμφότεροι χρεωκοπημένοι, δεν προσήλθαν!!

Έχασε η Βενετιά βελόνι!……..

  • Μετά απ’ αυτό το τζέρτζελο τι ήθελαν οι ΕΔ να στήσουν περίπτερο; Για να δει ο κόσμος το έργο τους. (ΣΣ. Το ξέρει καλά, μόνο οι πολιτικοί δεν το ξέρουν) λέει ο κ. Υπουργός παρουσιάζοντας και μερικά Simulators, προϊόν ξένων εταιρειών φυσικά. Κάποια παραγωγή EΑΒ ή ΕΑΣ θα βλέπαμε; Όχι, μόνο στα προφορικά.
  • Προς τι λοιπόν τόσο έξοδα και απασχόληση της Ηγεσίας που έχει άλλες σοβαρότερες δουλειές να κάνει;

Ο λόγος λοιπόν, οργάνωσης αυτού του περιπτέρου είναι να παρουσιάσει ο κ. Υπουργός τα

οράματά του και τις προσδοκίες του στην 10ετία των 30.

  • Το ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής καινοτομίας) ιδρύθηκε προ ολίγων μηνών (Μάϊος 2024) και ανέλαβε άμεσα δράση. Ενώ πριν είχε προηγηθεί μια μάχη εκ των έσω, μεταξύ Υπουργού και ΜΤΣ του πρώτου να διατάσσει την εκκένωση δύο ορόφων του βασικού κτιρίου ΜΤΣ (Βουλής) για εγκατάσταση του ΕΛΚΑΚ.

Οι απόστρατοι, λογικά, που εθεωρώντο «δοσμένοι» αντιστάθηκαν δικαίως, και ο κ. Υπουργός αναγκάσθηκε ν’ αποσυρθεί. Αρχίζει και ξυπνάει το πόπολο……

Πολλοί σχολίασαν: Προς τι ένας καινούργιος Οργανισμός αφού υπάρχει Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών, ως όργανο της ΓΔΑΕΕ;

Πονηρές σκέψεις αποκλείσθηκαν. Ο κ. Υπουργός έκανε δύο παρουσίες στην ΔΕΘ. Η πρώτη είναι τα εγκαίνια του περιπτέρου με παρουσία ΟΛΗΣ της ηγεσίας την οποία, στη συνέχεια, την έστειλε στο Άγιο Όρος να προσευχηθεί και να ενισχύσει την εικόνα του Στρατηγού κ. Στεφανή, (Επίτιμου Α/ΓΕΣ) που εσχάτως ανέλαβε την Διοίκηση Μονών και Καλογήρων. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν πέρασε να ρίξει μια ματιά στο περίπτερο παρακάμπτοντας τους Στ. Ηγεσίας που τον ανέμεναν. Τι ήταν και τούτο!

Διάβασα το λογίδριο του κ. Υπουργού στα εγκαίνια του περιπτέρου και μία σχετική συνέντευξη του σε τρεις (3) δημοσιογράφους.

Ας τις δούμε περιληπτικά:

  • Περίπτερο
  • Ευρισκόμεθα σε φάση παραγωγής, αν το πιστεύετε, συστημάτων υψηλής τεχνολογίας (SIC) θ΄ αναφέρω ένα το οποίο έχει διαρρεύσει, ότι υπάρχει!

Το ANTI DRONE ΚΕΡΑΥΝΟΣ προϊόν συνεργασίας ΕΑΒ-ΕΛΚΑΚ. Έχει ήδη εξοπλίσει την φρεγάτα ΨΑΡΑ και δρα, επιτυχώς επιχειρησιακά στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού πριν υπέστη επιτυχώς όλες τις προβλεπόμενες δοκιμές.

Είμαι καλόπιστος και συμπαθών τον κ. Υπουργό, αλλά η ΕΛΚΑΚ ιδρύθηκε, στα χαρτιά στις 30 Μαϊου 2024 δηλαδή προ τριμήνου! Κάνω λάθος; Πότε, ωρέ, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Έλληνες, Βιετναμέζοι, Ζουλού, Παπούα κλπ πρόκανε να συνεργασθεί με την πολύπαθη ΕΑΒ και να στήσει ένα πύραυλο τελευταίας τεχνολογίας; Ρε μπας έχω πάθει εγκεφαλικό και δεν το έχω πάρει χαμπάρι;

Σας παρακαλώ, σας ικετεύω, διαβάστε τον λόγο για να με επιβεβαιώσετε ή να με μουτζώσετε. Η δύστυχη ΕΑΒ, παλεύει επί 3ετία για ν’ αναπτύξει το DRONES Αρχύπας και Γρύπος. Πως βρέθηκε τώρα με τον ΚΕΡΑΥΝΟ; Που τον ανακάλυψε;

Θα προσθέσω, μόνο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σχολιάζοντας την απαρέσκεια των νέων για τις Στρατιωτικές Σχολές ο κ. Υπουργός ομολόγησε ότι χρειάζονται να τους δίνεται και ένα μηνιαίο χαρτζιλίκι. Το μέχρι τώρα χορηγούμενο είναι, ευτελέστατο, το 1/4 αυτό των σχολών Δημ. Τάξης! Τώρα το πήρε χαμπάρι η Ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας,

εδώ στους διαξιφισμούς το γράψαμε και το ξαναγράψαμε……

Συνέντευξη στο 07 FORUM (σε 3 δημοσιογράφους).

Ο κ. Υπουργός εκδήλωσε πάλι την υπερηφάνεια του για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ αλλά και για το τεσσάρων επιπέδων ANTIDRONE DOME ένθα τα τρία είναι προϊόντα συνεργασία ΕΛΚΑΚ – ΕΑΔ και το 4ο φτιαγμένο από υπάρχοντα υλικά!! Προσέθεσα ότι ετοιμάζονται εξαγωγές (ΣΣ Τρέχουν οι πελάτες να δηλώσουν προτεραιότητα). Ζήτω το Έθνος!

ΥΓ. Θα έλεγα, εγώ ο ταπεινός, για να πούμε κάτι για την Άμυνα θα πρέπει να μετράμε μετά πάσης προσοχής το τι εξέρχεται του έρκους των οδόντων μας. Για την Άμυνα της Χώρας δεν είναι μόνο ο αρμόδιος Υπουργός, όσο φιλόδοξος αν είναι για δημιουργία μιας νέας εποχής, αλλά και ο εκάστοτε Πρωθυπουργός και σύσσωμη η Κυβέρνηση. Το ΚΥΣΕΑ;

Εξοπλισμοί, εκτός Υπουργικού Οράματος

Ένα πλοίον ταξιδεύων, με υπέροχον κερόν αιφνιδίως εξοκείλει ανοιχτά των Αζορών. Κι ένας νέος με μιαν νέα, ωραιότατα παιδιά φθάνουν κολυμβών γενναίως εις πλησίον αμμουδιάν.

Μποστ

Κάθε άνθρωπος και κυρίως Δημόσιο πρόσωπο, πολιτικός, οφείλει να έχει ένα όραμα, μια φιλοδοξία, μία επιδίωξη για την πατρίδα, την οικογένειά του, τον εαυτό του. αρκεί να είναι υλοποιήσιμο. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, ως γνωστόν, όπως είναι γνωστό και το άλλο: ο Πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων. Σταματάω εδώ τις φιλοσοφίες για να μην αυτοεκτεθώ.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, τον οποίο συμπαθώ σφόδρα, έχει κι αυτός ένα όραμα. Μια Ελλάδα ισχυρότατων ΕΔ με αφετηρία τις αρχές της 10ετίας του 30, δηλαδή έξι (6) χρόνια από σήμερα.

Υπάρχει αυτός ο μακρύς και ίσως κρύβων εκπλήξεις, χρόνος, που πρέπει να είμαστε άρρηκτα ισχυροί, όσο μπορούμε, για ν’ αντιμετωπίσουμε τυχόν εκπλήξεις απροσδόκητες και απρόβλεπτες – προβλέψιμες ενέργειες του κ. Ερντογάν ο οποίος αποδείχθηκε μεγάλος μαέστρος σ’ αυτά. Μακρυγόρησα, αλλά πριν συνεχίσω την «κατήχηση» να δούμε τι προσδοκάμε να δούμε σύμφωνα με το όραμα Δένδια.

  • Έναρξη παραλαβής ή ίσως πλήρη απόκτηση, με τις ευνοϊκότερες συνθήκες, των F-35.
  • Τρεις φρεγάτες, σύγχρονες, ολόφρεσκες BELARA.
  • Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κορβετών. Άγνωστο αν θα έχουμε παραλάβει κάποιο αριθμό.
  • Συμμετοχή στο πρόγραμμα (κατά βάση ιταλοαμερικανικό) κατασκευής φρεγατών Constellation, αγνώστων, μέχρι τότε, προδιαγραφών.
  • Πιθανή αγορά ή συμπαραγωγή ακόμη δύο (2) Υ/Β 214 αφού  την ίδια στιγμή η Τουρκία πιθανότατα να διαθέτει έξι (6).
  • Ουδεμία προοπτική αναφέρθηκε για νέα Α/Φ Ναυτικής Συνεργασίας, αφού για το Ρ-3Β εξέπνευσε πάσα ελπίς. Σημειώνω ότι επί 16 συνεχή χρόνια δόξας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Αντωνομπέηδων – ΣΥΡΙΖΑ και ξανά ΝΔ, η Χώρα δεν «έβλεπε» ούτε Ανατ. Αιγαίο, ούτε Ανατ. Μεσόγεια.
  • Ουδέν στοιχείο για να διασωθεί η χωλαίνουσα Αμυντική Βιομηχανία (ιδιωτική και κρατική) εξασφάλισης στο μηχανισμό επιστροφών. Η DASSAULT αρνείται και GROUPNAVAL δίνει ελάχιστα έναντι του οφειλόμενου 30%.

Νομίζω οι παραπάνω πληροφορίες είναι ακριβείς.

Για να δούμε όμως τι εικόνα δίνει το «κοίταγμα» από μέσα.

Ιδεώδη για ευτυχείς και μη ανησυχώντες ηγέτες:

  • Ο πολυσυζητημένος εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ που θεωρείται από το Ναυτικό ως αδήριτη ανάγκη, φαίνεται να ναυαγεί. Τις πταίει; Ψάξτε να βρείτε. Του διδύμου που είχε κερδίσει έργο (TYSSEN-THALES) λήγει η προσφορά στο τέλος του μηνός. Ο εκσυγχρονισμός αυτός έπρεπε να είχε γίνει πριν αγοράσουμε τις BELARA.

Τώρα;

  • Υπάρχει μέγα κενό στο επιχειρησιακό μέτωπο της εναέριας παρατήρησης. «Μη λες κουβέντα… κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα». Βαριά πολιτική ευθύνη σειράς κυβερνήσουν. Αν δεν υπήρχαν άθλιοι πολιτικοί δεν ήταν ανάγκη να ψάχνουμε για συμφέροντα.
  • Ελικόπτερα CH-47C. Περιμένει, για μήνες ενοχλείται, εκδήλωση ενδιαφέροντος από την BOEING.
  • Εκσυγχρονισμός Μαχητικών Ε/Π ΑΠΑΤΣΙ. Υπογραφή σύμβασης με μια Ισραηλινή Εταιρεία για εκσυγχρονισμό, αναμένει σειρά… Γιαβάς, γιαβάς ο «εχθρός» ας περιμένει.
  • Α/Φ C130. Επανάληψη κι εδώ «Μη λες κουβέντα…».
  • Εκσυγχρονισμός Ε/Π SUPER PUMA. Όχι, εδώ δεν θα σας στεναχωρήσω. Προχωρεί καλά από εγχώρια εταιρεία.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!

Όψιμες ανησυχίες για το ΠΝ

«`Ερρει τα κάλα. Μίνδαρος απεσόνα. Πεινώντι τώνδρες,

απορείζει τι χρη δραν»

(Χάθηκαν τα πλοία, ο Μίνδαρος σκοτώθηκε, οι άνδρες πεινούν, διερωτώμεθα τι πρέπει να πράξωμεν) Πλουτάρχου Βίοι παράλληλοι.

(Απεγνωσμένο μήνυμα Σπαρτιατών μετά την ήττα τους στη Ναυμαχία των Αργινουσών. )

  • Εκτιμώ εξαιρετικά τον Ναύαρχο ΕΑ κ. Π. Χηνοφώτη τ.Α/ΓΕΕΘΑ, τ. Υφυπουργό, τ. Βουλευτή Επικρατείας ΝΔ
  • Διάβασα προσεκτικά το λίαν ενδιαφέρον άρθρο του με τίτλο Για να μην αποδυναμωθεί η Ναυτική μας ισχύς (Καθ 18 Αυγ 2024)
  • Πριν το σχολιασμό, θα κάνω, με σύνεση, μια μικρή αναδρομή αναφέροντας, εντελώς περιληπτικά, παρομοίας φύσεως κείμενο του (Καθημερινή 12-07-20)

Έγραφε:

«Ο συντελεστής επιχειρησιακής αξίας και ικανότητας των Ελληνικών Ε.Δ., υπερτερεί έναντι άλλων στην περιοχή του επιχειρησιακού μας ενδιαφέροντος (sic) και συνεχίζει: Οι Ελληνικές ΕΔ διαθέτουν ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για αντιμετώπιση όχι μόνον των πλέον πιθανόν επιχειρήσεων αλλά και των πιθανών και απροσδόκητων!!

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο κ. Ναύαρχος επιχείρησε να μας μεταδώσει το ενθουσιώδες πνεύμα της Κυβέρνησης του ΥΕΘΑ και της Ν.Δ της εποχής; Όλα καλά κι ωραία. Ο κ. Π.Χ γνώριζε όταν έγραφε αυτό το κείμενο τις δυνατότητες του ΠΝ αλλά ουδέν αναφέρει για τις σημαντικές ελλείψεις και τα κενά του.

  • Ο κ. Ναύαρχος, όμως, επανέρχεται με νέο άρθρο με τίτλο «Για να μην αποδυναμωθεί η ναυτική ισχύς» (Κ. 18-08-24). Ολιγότερο ενθουσιώδης. Γράφει (sic):

Ο ζωτικός μας χώρος συνιστά, εν δυνάμει, εκρηκτικό πεδίο ανταγωνισμού και αντιπαραθέσεων. Το μικρό και περιορισμένο γεωγραφικά, Ναυτικό δεν αποτελεί καινοτομία αλλά κενοσοφία πεπερασμένης Στρατηγικής λογικής

Αισίως, η Π.Α έκανε το μεγάλο άλμα εμπρός, που δεν συμβαίνει όμως, το ίδιο με το ΠΝ! Επιβάλλεται η καθ΄ υπέρβασιν εξοικονόμηση Εθνικών πόρων για πρόσκτηση ικανών Μονάδων με εισήγηση του ΑΝΣ και μέριμνα υπέρ του προσωπικού.

(ΣΣ. Εδώ ο κ. Ναύαρχος ανακαλύπτει, όψιμα κάπως, κάποιο μικρό και περιορισμένο γεωγραφικά Π.Ν. και την καθυστέρηση αναγκαίου άλματός του. Προσθέτω τρία σημαντικά θέματα

  • Πρόσκτηση νέων Μονάδων εγκαίρως
  • Προβλήματα του προσωπικού (φρόνημα! )
  • Αγορές ή συμπαραγωγές μαχητικών μονάδων με αποφάσεις του ΑΝΣ και όχι «άνωθεν» ευλογουμένων.

Νομίζω δεν αλλοιώνω την σκέψη του Ναύαρχου)

Περαιτέρω ο κ. Π.Χ τα «ρίχνει» στην ΕΕ που περιορίζει τις αμυντικές μας δαπάνες ενώ απειλούμεθα ευθέως σημειώνοντας ότι στις συνεπαγόμενες ολέθριες επιφορές δεν θα λογοδοτήσει ιστορικά η ΕΕ και περιορίζουσα το Ελληνικό και επιτρέπουσα την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Περαιτέρω εκθέτει τις απόψεις του για την συγκρότηση μονάδων κρούσης. Υποστηρίζει την προμήθεια νέων Υ/Β.

Για τους λόγους αυτούς συνιστά να παρακολουθήσουμε την Ευρωπαϊκή κορβέτα (EPC) και ομιλεί ακόμη για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΥΔΡΑ (ΣΣ ο οποίος μάχεται από 15ετίας αλλά όλο και κάτι τον αναβάλλει) και καταλήγει στο μέγα πρόβλημα του προσωπικού και κυρίως την απροθυμία προσέλευσης υποψηφίων σπουδαστών στη Σ. ΝΔ όπου άλλοτε για μια θέση «σφάζονταν παλληκάρια». Σταματώ εδώ και νομίζω ότι αρκετά ανέφερα. Η επάνοδος στη ΣΝΔ αυτή είναι και η  άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών του ΠΝ αλλά και του Ελληνικού λαού. Η άμυνα και η Ασφάλεια των λαών αποτελούν την πλέον δαπανηρή επιζήτηση για την Ελευθερία και αξιοπρέπεια του Έθνους.

  • Ανησυχεί σφόδρα όπως φαίνεται, ο κ. ΠΧ, για την σημερινή ισχύ του ΠΝ και εξηγεί το γιατί:

Παρέλειψε όμως ν’ αναφέρει:

  • Την ματαίωση, ανεξήγητα, από το πρόγραμμα ενδυνάμωσης του ΠΝ των δύο (2) προγραμματισμένων, από την ίδια την Κυβέρνηση, κορβετών
  • Την ανυπαρξία ειδικών ιπταμένων μονάδων επιτήρησης Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου χώρος που η Τουρκία κυριαρχεί απόλυτα.
  • Την, ήδη, επιχειρησιακή ένταξη των ΥΒ 214 του Τουρκικού ΠΝ. Του πρώτου από τα προγραμματισθέντα έξη. Είναι ίδια τα δικά μας αλλά εμπεριέχονται όλες τις βελτιώσεις κατά το προκύψαν χρονικό διάστημα της 20ετίας (2004-2024).

Ορθώς επισήμανε το πρόβλημα του προσωπικού όπως προαναφέρει, πέραν της σωρείας των παραιτήσεων, την απαρέσκεια νέων να καταταγούν στις Παραγωγικές Σχολές ΕΔ, και ιδιαίτερα την ΣΝΔ.

  • Δεν προλάβαμε να πάρουμε αναπνοή και ο Ναύαρχος επανέρχεται με νέο άρθρο εντελώς επιθετικό (Καθ 01/04/24) με τίτλο Επιτακτική η αύξηση του Αμυντικού Προϋπολογισμού όπου ευθέως πλέον, ανακαλύπτει ότι ο ΠΥ δαπανών για τις ΕΔ είναι ανεπαρκής για την εξασφάλιση επιτυχούς αποτροπής. Ανεπαρκής ήταν πάντοτε και ενίοτε ληστευόμενος ποικιλοτρόπως. Δεν αναφέρεται μόνο στο ΠΝ αλλά στο σύνολο των Κλάδων των ΕΔ.

Γράφει: Η αλληλουχία των γεγονότων ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ δίνει την εντύπωση στους γείτονες ότι η Ελλάδα παραχωρεί χώρο της Εθνικής της κυριαρχίας στους Τουρκικούς επιθετικούς Ελιγμούς (ΣΣ. Βαριές Κουβέντες…)

Αποτελεί Εθνική επιταγή ότι το μέλημα ασφάλειας των Ελλήνων απαιτεί την ισχυροποίηση της αμυντικής ασφάλειας.

Παρακάτω αναλύει τις ανάγκες των ΕΔ σε νέα οπλικά συστήματα και εκσυγχρονισμό και επικρίνει αυτούς που ζητούν τις εγκρίσεις των δανειστών οι οποίοι όμως δεν θα λογοδοτήσουν αν η άμυνα της Ελλάδας καταρρεύσει.

Περαιτέρω αναλύει τα αμυντικά οικονομικά δεδομένα άλλων χωρών του ΝΑΤΟ για ν΄ αποδείξει ότι η άμεση αύξηση του Π.Υ αμυντικών δαπανών δικαιολογείται. Προσθέτει: Η στήριξη των αντικειμενικών σκοπών της Εθνικής Στρατηγικής και των διαθέσιμων οικονομικών πόρων αυξάνει την ασφάλεια του Έθνους (ΣΣ. Πάλι βαριές κουβέντες…..)

  • Τελικά, αναφερόμενος στην ανάγκη μέριμνας του προσωπικού, εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού και της δομής της Αμυντικής Βιομηχανίας (ΣΣ ασθενικής έως ανύπαρκτης) ομιλεί περί αδήριτης ανάγκη αύξησης του ΠΥ κατά 200%.

Τελικά, δε, συμφώνησα με το συμπέρασμα του κ. Ναύαρχου εφόσον, βέβαια, έχει εξασφαλισθεί η Κυβερνητική βούληση που, ασφαλώς, θα προδίδει την ανησυχία της για την ασφάλεια της Χώρας και των πολιτών ευρέως. Αυτό το πράγμα δεν το βλέπω ούτε στην Κυβέρνηση, ΥΕΘΑ, που τυρβάζουν επί πολλώ, αλλά ούτε στην Αντιπολίτευση γενικώς. Αλλά πράγματα τις απασχολούν. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και αν υπάρχουν διατίθενται σε χιλιάδες εκδηλώσεις, εορτές, ανεξέλεγκτους διορισμούς, φιοριτούρες. Διόγκωση του τερατώδους ήδη, Κράτους. Ο κανόνας ήταν και είναι ΚΑΝΕΝΑΣ ΗΜΕΤΕΡΟΣ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΣ.

Για να βρεθούν χρήματα πρέπει να γίνουν θυσίες. Όχι μόνο από τον δύστυχο Λαό αλλά και από την στρατιωτική πολιτική ελίτ. Μπορεί ένα κράτος καταχρεωμένο, οικογενειοκρατούμενο, με ανεξέλεγκτες φορολογικές Αρχές, με ανεξέλεγκτες δομικές παραβιάσεις να προβληματίζεται για άμυνα; Μια κυβέρνηση με 62 Υφυπουργούς, Υφυπουργούς (περισσότερους από την Κίνα) με 300 βουλευτές ( Η Ελλάδα στον κόσμο πρώτη σε δυσαναλογία πληθυσμού-βουλευτών), με 300 λιμουζίνες στους βουλευτές, με αναρίθμητους Γεν. Γραμματείς, που να βρει περίσσευμα για την Άμυνα. Μα ποιος ενδιαφερόταν γι’ αυτή.   Υπάρχει και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για το οποίο θα μιλήσω προσεχώς. Καλό είναι να επισκεφθεί ο κ. Ναύαρχος τον ΥΕΘΑ κ. Ν. Δένδια και να εκθέσει τις απόψεις του. Ευχαριστώ!

Απορίες – Ερωτήματα

Για να ευθυμήσουμε επ’ ολίγον

  1. Τα εκσυγχρονιζόμενα F-16 σε F-16V μπορούν να συνεργασθούν με το ήδη υπάρχοντα σύστημα αυτοπροστασίας ή πρέπει να προβούμε σε προμήθεια άλλου; (400εκ$).
  2. Με διαταγή του ΥΦΕΘΑ κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη διετέθησαν τρία στελέχη (!) των ΕΔ ως οδηγοί ΕΚΑΒ (Υγειον. Κέντρο Λεωνιδίου) για ένα μήνα. Πολύ ωραία! Γιατί ο κ. Υφυπουργός δεν επέλεγε, αντί στρατιωτικών στελεχών(!), τρεις αργόμισθους κοπρίτες, από τους 100άδες που καλοπληρώνει το Δημόσιο για να παράγουν αέρα κοπανιστό;
  3. Μπορεί μια γραία ή γέρων 95 ετών να δοθεί σε Ινστιτούτο με ακριβή πληρωμή, γιζ εκσυγχρονισμό;

Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων

Με κακούς Νόμους και καλούς Δημόσιους λειτουργούς

είναι ακόμη δυνατόν να κυβερνήσεις.

Με κακούς δημόσιους λειτουργούς, όμως,

ούτε οι καλλίτεροι Νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν.

OTTO VON BISMARK

Παλαιότερα, κάποιοι πολιτικοί διέθεταν στοιχειώδη Πατριωτισμό, είχαν κάποιο όριο στο ρουσφέτι και φρόντιζαν, στοιχειωδώς, τα προβλήματα των πολιτών.

Κάθε Υπουργείο διέθετε, υπό από Υπουργό και Υφυπουργό, ένα Γενικό Γραμματέα, διορισμένο από την Κυβέρνηση. Οι άλλες κορυφαίες θέσεις του Υπουργείου εκαλύπτοντο από υπαλλήλους καριέρας.

  • Το 1985 (Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) αποφάσισε την άλωση του Κράτους γιατί πολλοί κομματικοί αργόσχολοι έμειναν εκτός Κρατικού κορβανά και έπρεπε να τακτοποιηθούν. Δόθηκε εξουσία στους Υπουργούς – Υφυπουργούς – Γεν. Γραμματείς να προσλαμβάνουν δεκάδες «συμβούλων», ειδικών γραμματέων από κατάλογο των κομμάτων οι οποίοι εκδήλωναν, κυρίως, ενδιαφέρον στις προμήθειες. Δόθηκε έτσι ευκαιρία στους πάσης φύσεως και κατηγορίας πολιτικούς να κουβαλάνε στα Υπουργεία το αγελαίο υλικό τους για να συγκυβερνήσουν. Το Υπουργείο καθίστατο παράρτημα του Κόμματος.
  • Η ΝΔ διαμαρτυρήθηκε, απείλησε ότι θα καταργήσει τον Νόμο, αλλά, τελικά, έκανε το «παπί» γιατί την βόλευε.
  • Σήμερα ο αριθμός Γεν. Γραμματέων, Ειδικών Γραμματέων, συμβούλων και λοιπών κατηγοριών κομματικών λεγεωνάριων έχει αυξηθεί αφάνταστα.
  • Ο κ. Θεοδωράκης κατήγγειλε (2018) ότι η ΝΔ παρέλαβε από τον «αθώο» ΣΥΡΙΖΑ 156 θέσεις Γραμματέων – Γεν. Γραμματέων και τους έφθασε γρήγορα στις 232 (κανονικούς αναπληρωτές, κα)
  • Αυτή η κατηγορία των παρασιτικών κατά το ήμισυ τουλάχιστον, θέσεων απορροφά, τεράστια ποσά τα οποία ελλείπουν από Υγεία, Άμυνα, Παιδεία κλπ.

Όπως ακούγεται, έλεγχος δεν μπορεί να υπάρξει, «γιατί κανείς δεν απαντά» ότι κάθε στέλεχος από τα παραπάνω απαιτεί, γραφεία, γραμματείς, ασφάλεια, λιμουζίνα κλπ (όχι, δεν είμαστε στο Κατάρ, στην Ψωροκώστενα είμαστε).

Το εξωφρενικό όμως είναι ότι θέσεις τις οποίες άλλοτε καταλάμβαναν υπάλληλοι καριέρας, τώρα αναβαθμίσθηκαν σε Γενικές Γραμματείες για να λάβουν τον τίτλο και τα προνόμια καθότι «δικά μας παιδιά», πχ

  • Γεν. Γραμματεία Προστασίας ζώων συντροφιάς (!!)
  • Γεν. Γραμματεία Υποδοχής αιτούντων Άσυλο (!!)
  • Γεν. Γραμματεία Διαχείρισης Ταμειακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ

κ.α., κ.α. (!!)

  • Εν μηνί Αυγούστω έγινε το «έλα να δεις» με απόφαση της Κυβέρνησης να κάνει αλλαγές στις επίλεκτες και γαλακτοφόρες αυτές θέσεις. Μαλλιοτραβήγματα στο παρασκήνιο αφού οι παλαιοί δεν ήθελαν να φύγουν και οι νέοι επέμεναν να «εισέλθουν εν τω Παραδείσω»
  • Τελικά, δεν θα βρεθεί ένας, ένας μωρέ, που να ενδιαφέρεται για το Κράτος και τους ταλαίπωρους πολίτες του και να περικόψει στο ελάχιστο, αναγκαίο, αυτές τις σπατάλες, να στείλει τους αργόσχολους να δουλέψουν;

Σημ. 1. Ο μακροβιότερος ΓΓ Υπουργείου είναι αυτός του ΥΕΘΑ, ο κ. Αντώνης Οικονόμου. Όπως έμαθα ουδεμία «ανατάραξη» υπέστη καθότι είναι ακλόνητος. Τι συμβαίνει;» Καλή δουλειά ή έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη άνωθεν; Μπορεί και τα δύο.

2. Η Ελλάδα είναι για τον δύστυχο Λαό της και όχι για την ελίτ η φτωχότερη Χώρα στην ΕΕ με σημαιοφόρο τη Βουλγαρία.  Εκεί μας κατάντησαν οι ουτιδανοί.

Μια όψιμη καταγγελία

Σιγά – σιγά την άμαξα γιατί είναι μέσα η βλάμμισσα.

Προπολεμικό άσμα

Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό των Α/Φ Ναυτικής Συνεργασίας Ρ3-Β που άρχισε το 2015 και δεν εννοεί να τελειώσει. Θα σας ενημερώσω προσεχώς!

Ψίθυροι

Όσα κι αν λέτε εγώ τ’ ακούω βερεσέ

Τα παραμύθια σας τ’ ανθίστηκα πια τώρα…

Λαϊκόν

  • Σε πρόσφατη δημοσκόπηση ο Ηγέτης του Κ.Κ.Ε. κ. Δ. Κουτσούμπας ήλθε πρώτος στη δημοφιλία πολιτικών (43%) έναντι του 42% του κ. Μητσοτάκη! (GPO 11/09). Από λοιπά πολιτικά πρόσωπα προηγείται η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου!
  • Ο τ. ΥΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, θεάθηκε, στην ΔΕΘ συνομιλών με γαλλικό ρομπότ, την Μπριζίτ, για τις οφειλόμενες από Γαλλία βιομηχανικές επιστροφές με την αγορά των RAFALE και BELARA. Η Μπριζίτ ακούστηκε λέγουσα… «Μα δε ζητήσατε…». Η συνομιλία, φυσικά, έγινε γαλλιστί.
  • Ο κ. Πρωθυπουργός. Η, απαξιωτική κατά πολλούς, κίνηση του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, να παρακάμψει το περίπτερο του ΥΕΘΑ ένθα τον ανέμεναν οι 4 Αρχηγοί, σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως. Δόθηκαν αρκετές εξηγήσεις. Μία είναι ότι απουσίαζε ο Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας. Δεν είναι τόσο πειστική. Επικράτησε η άποψη ότι ο κ. Κ.Μ. έκανε αυτήν την «τρίπλα» γιατί αισθανόταν άσχημα ν’ αντικρύσει τους Στρατιωτικούς Ηγέτες από την στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση ότι Βούλγαρος Δεκανεύς έχει μηνιαίο μισθό κατά πολύ ανώτερο αυτού του Έλληνα Ανθυπολοχαγού. Υπόψη ότι η Βουλγαρία είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η φτωχότερη Χώρα της Ε.Ε., χωρίς απειλή. Έπεται, στη φτώχεια η ένδοξη Ελλάς.