Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

ΗΠΑ: H Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400


Κυρώσεις στην Άγκυρα για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που απέκτησε από τη Μόσχα ψήφισε στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Με δικομματική τροπολογία του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Άνταμ Κίνζινγκερ και της Δημοκρατικής βουλευτού Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, επαναβεβαιώνεται ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος συνιστά «σημαντική συναλλαγή» στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων – Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) και ορίζει ότι μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή του νόμου, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Η τροπολογία πάντως δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Τραμπ να άρει τις κυρώσεις, εάν η Τουρκία απαλλαγεί από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.
Ο βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ είναι Ρεπουμπλικανός από το Ιλινόις κι η Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ Δημοκρατική από τη Βιρτζίνια. Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της Άμυνας ψηφίστηκε την Τετάρτη από την ολομέλεια της Βουλής με ψήφους 295 – 125 και προωθείται στη Γερουσία, όπου επίσης υπάρχει έντονη δικομματική υποστήριξη για κυρώσεις στην Τουρκία, με τους επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ να έχουν καταθέσει παρόμοια τροπολογία στο παρελθόν.
Πηγή: https://skai.gr