Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Συναγερμός στα KIOWA – Στόχος η έντονη παρουσία στο ανατολικό Αιγαίο


 

Οι ασκήσεις του στρατού συνεχίζονται με την δοκιμή σεναρίων και τακτικών που εμπλέκουν όλα τα μέσα του στρατού.

Γράφει ο Κώστας Αττίας – usay.gr
Γέμισε ελικόπτερα η Ήπειρος από νωρίς το πρωί, σε ακόμα μία άσκηση του στρατού.
Στην άσκηση δοκιμάζονται τα KIOWA τα οποία γρήγορα, μετά τις πρώτες βολές που εκτέλεσαν στα τέλη Ιανουαρίου, δοκιμάζονται σε απαιτητικά σενάρια.

Στόχος του στρατού είναι να πετύχει άμεσα την σε υψηλό βαθμό ετοιμότητα των KIOWA για να αναλάβουν τις επιχειρησιακές τους αποστολές και να δώσουν το παρών και αυτά στα ανατολικά σύνορα της χώρας με έντονη παρουσία.

Πώς η Ελλάδα απέκτησε τους Ινδιάνους των Αιθέρων
Η Ελλάδα απέκτησε τους λεγόμενους «ινδιάνους των αιθέρων» από τον αμερικανικό στρατό, δηλαδή 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, πληρώνοντας 44,15 εκατομμύρια δολάρια (για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την υποστήριξη και εκπαίδευση πληρωμάτων) όταν η συνολική αξία των υλικών φτάνει τα 589 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν λίγο καιρό, στη φάση των προετοιμασιών για τη μεταφορά των εν λόγω ελικοπτέρων στην Ελλάδα, πηγές του ΓΕΣ και της Αεροπορίας Στρατού σχολίαζαν για την απόκτησή τους: «Υπήρχε ένα κενό στον τομέα της επιτήρησης και αναγνώρισης. Δεν διαθέταμε τέτοιο μέσο. Συνεπώς είναι σημαντικό ότι το αποκτούμε.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αμερικανοί…έκλαιγαν όταν τα Kiowa αποσύρθηκαν από τον στρατό τους. Θεωρούσαν ότι χάνουν ένα σημαντικό όπλο», ενώ ανέφεραν ότι οι «ινδιάνοι των αιθέρων» είναι ό,τι καλύτερο έχει πάρει ο Στρατός Ξηράς τα τελευταία χρόνια. «Όταν σου δίνουν με 46 εκατομμύρια δολάρια 70 ελικόπτερα θα πεις όχι; Και δεν θα είσαι ικανοποιημένος;».