Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Επικίνδυνη και η χαμηλή χοληστερόλη


Ερευνα έδειξε ότι όσοι έχουν LDL (κακή) κάτω του 70 διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Είναι σε όλους γνωστό ότι η υψηλή κακή χοληστερίνη (LDL) είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό και χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση με σωστή διατροφή, άσκηση, και μάλιστα εάν δεν πέφτει τότε η φαρμακευτική αγωγή είναι μονόδρομος. Αυτό, όμως, που είναι γνωστό είναι ότι και η πολύ χαμηλή κακή χοληστερίνη είναι επίσης ένας εξίσου επιβαρυντικός παράγοντας για τον οργανισμό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πολύ χαμηλή κακή
χοληστερίνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σιάνγκ Γκάο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν σε βάθος εννέα ετών 96.043 άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού, εμφράγματος ή καρκίνου στην αρχή της έρευνας.

Με το πέρασμα των χρόνων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εκ των συμμετασχόντων είχαν επίπεδο κακής χοληστερίνης μεταξύ 70 και 99 είχαν παρόμοιο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, για όσους όμως είχαν LDL κάτω του 70 ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος!

Για παράδειγμα, άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν LDL κάτω του 50 είχαν κατά μέσο όρο 169% μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού σε σχέση με όσους είχαν κακή χοληστερίνη από 70 έως 99. «Οπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη διατροφή, το μέτρο και η ισορροπία είναι το κλειδί και για το επίπεδο της χοληστερίνης LDL. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει στο ένα ή στο άλλο άκρο, δηλαδή να έχει πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό επίπεδο. Ιδίως αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό λόγω οικογενειακού ιστορικού ή παραγόντων κινδύνων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καλά θα κάνει να δώσει έξτρα προσοχή στα επίπεδα της LDL».

Να σημειωθεί ότι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι σπανιότερα σε σχέση με τα ισχαιμικά, σε αναλογία περίπου ένα προς δέκα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.