Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕ Η ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΓΙΑ…ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την ίδια ώρα που ελληνικό κλιμάκιο πήγε στην Άγκυρα για να συνεχίσει τις συνομιλίες για τα…μέτρα Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών, η Τουρκία ανακοίνωνε άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για τις 22 του μηνός.

Την ίδια ώρα το Αιγαίο ξαναγίνονταν σουρωτήρι από τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριοι χώρου.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι συνεχίζουν τον τσαμπουκά τους στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Και την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, από το Στεφανοβίκειο κατά την τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων KIOWA ερωτηθείς αν περιμένει κάτι απτό από τις συναντήσεις του κλιμακίου στην Τουρκία ή αν είναι στο πλαίσιο του ανοικτού διαύλου, απάντησε:

«Κοιτάξτε, γίνεται μια προσπάθεια, όπως έχετε καταλάβει, η οποία απέδωσε μετά από αρκετό καιρό συνομιλιών και ενεργειών και είναι μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα στοιχεία τα οποία είναι εκείνα που λειτουργούν για να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, και από τη μια μεριά και από την άλλη».

Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη φράση, ο κ.Αποστολάκης αναγνώρισε ευθύνη για την ένταση στο Αιγαίο στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας την απάντησή του για τα ΜΟΕ, είπε: «Αφού, λοιπόν, όλα αυτά καταγραφούν, ληφθούν υπόψη οι θέσεις και από τις δύο μεριές, θα δούμε τι από αυτά μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιωθούν ούτως ώστε να μπορεί να γίνει κάτι.

Η βασική μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτό το πακέτο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο εάν εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό χαμηλώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση.

Αλλά θεωρώ ότι η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για να μπορέσουμε να κρατάμε σε μια ασφαλή σχέση όλες αυτές τις παραβιάσεις που γίνονται στο χώρο μας».

Και εμείς, ξανά προς την…«δόξα» τραβάμε!!!

Και ας αναλάβουν όλοι, σύμμαχοι και μη, τις ευθύνες τους αν κλείσουν τα Δαρδανέλια, το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr