Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Ηχηρά ονόματα μένουν εκτός της Ευρωβουλής! Ποιοι εκλέγονται


Πρώτοι ο Κυμπουρόπουλος από τη Ν.Δ. και ο Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι εκλέγονται από ΚΙΝ.ΑΛ., Χρυσή Αυγή

Με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο να μπαίνει πρώτος -και με διαφορά- στην Ευρωβουλή, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων όλων των κομμάτων, στα πρόσωπα που θα καταλάβουν θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο συμπεριλαμβάνονται από τηλεπερσόνες, γνωστές από τον χώρο της τέχνης, όπως ο Αλέξης Γεωργούλης, μέχρι φυσικά η έκπληξη αυτής της εκλογικής μάχης, ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος μέχρι χθες το βράδυ (όταν η καταμέτρηση των ψήφων ήταν στο 88% της Επικράτειας) ήταν πρώτος με διαφορά από όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους, τόσο εκτός όσο και εντός του ψηφοδελτίου της
Ν.Δ., αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ακολουθούσαν οι Ελίζα Βόζεμπεργκ και Μαρία Σπυράκη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Γιώργος Κύρτσος. Συνολικά, η Ν.Δ. εξέλεξε 7 ευρωβουλευτές, από 5 που είχε στις αμέσως προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη θέση κατέλαβε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και αμέσως μετά ήταν η Ελενα Κοντουρά! Στην τρίτη θέση ήρθε ο Κώστας Αρβανίτης, ακολούθησαν ο Στέλιος Κούλογλου, ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, ενώ την τελευταία θέση, μέχρι χθες το βράδυ, φαινόταν ότι καταλαμβάνει ο Πέτρος Κόκκαλης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 6 ευρωβουλευτές, δηλαδή τον ίδιο αριθμό με αυτόν που είχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές.
Δύο ευρωβουλευτές εξέλεξε το Κίνημα Αλλαγής. Τις θέσεις καταλαμβάνουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Εύα Καϊλή.

Ο Γιάννης Λαγός και ο Αθανάσιος Κωνσταντίνου κατέλαβαν τις θέσεις ευρωβουλευτών που κατέκτησε η Χρυσή Αυγή, μετά τη μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών της (4,89% από 9,39% το 2014). Λόγω αυτής της μείωσης, η Χ.Α. έχασε μία έδρα (είχε 3 στις ευρωεκλογές του 2014 και τελικά κατέλαβε 2).

Το ΚΚΕ, αν και παρουσίασε επίσης μικρή μείωση των ποσοστών του (από 6,11% στις ευρωκάλπες του 2014, προχθές συγκέντρωσε 5,43%), κατάφερε να εκλέξει ξανά 2 ευρωβουλευτές. Τις θέσεις καταλαμβάνουν ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης και ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Βαλίτσες
Μια ακόμα ηχηρή είσοδο στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος αποτελεί μία από τις εκπλήξεις της προχθεσινής κάλπης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός του, το οποίο έλαβε 4,13%, ήδη ετοιμάζει βαλίτσες για το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

Την τελευταία από τις θέσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών διεκδικούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ η Σοφία Σακοράφα, με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη (ΜέΡΑ25) να κυμαίνεται -λίγο πριν από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων σε επίπεδο επικράτειας- ελάχιστα πάνω από το εκλογικό όριο (κοντά στο 3,02%).


«Βαριά» ονόματα ανάμεσα στους υποψηφίους που απέτυχαν να εκλεγούν

«Βαριά» ονόματα, πρώην υπουργοί, κομματικά στελέχη με ιστορία, αλλά και ακαδημαϊκοί, ολυμπιονίκες, καλλιτέχνες με ευρεία αναγνώριση και μουσικοί συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των υποψηφίων οι οποίοι δεν τα κατάφεραν και τελικά έμειναν εκτός Ευρωβουλής, με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών, την περασμένη Κυριακή.

Από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, μια θέση στα έδρανα του ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου δεν κατάφεραν να κερδίσουν οι πρώην υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Μουζάλας και Λυδία Κονιόρδου, η μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος «μετακόμισε» στο κυβερνών κόμμα από το Ποτάμι, αλλά και αρκετοί «επώνυμοι» πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και αθλητές. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγκρίνης, η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia Αναστασία Ρωμανού, ο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο μουσικός Ρος Ντέιλι και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου.

Από τη Νέα Δημοκρατία δεν κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στην Ευρωβουλή ο Γιώργος Αμυράς και η Κατερίνα Μάρκου, οι οποίοι προέρχονταν από το Ποτάμι, ο πρώην ποδοσφαιριστής και διεθνής με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Θεόδωρος Ζαγοράκης, ο πρώην δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομμάτης, η πρώην ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας. Επίσης, εκτός ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. έμειναν η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου, ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, ο Δημήτρης Καιρίδης, που «πλήρωσε» τις δηλώσεις του για τους Ποντίους, και ο πρώην υπουργός Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Μεγάλη έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ. εκτός Ευρωβουλής έμεινε ο Νίκος Παπανδρέου. Την ίδια τύχη είχαν ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.
Από το ΚΚΕ, την «πόρτα» της Ευρωβουλής δεν κατάφεραν να ανοίξουν, μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή, η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη και ο ομοσπονδιακός προπονητής στίβου Γιώργος Πομάσκι. Εκτός ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ έμειναν και η πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Βίκη Αράπη, καθώς και το πρώην μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σπαρτινός.

Επίσης, ύστερα από δύο συνεχείς θητείες στην Ευρωβουλή, κατά τη διάρκεια των οποίων πήρε τον χαρακτηρισμό του «πιο εργατικού ευρωβουλευτή», εκτός ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έμεινε ο Νίκος Χουντής. Ο κ. Χουντής τις προηγούμενες φορές είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα το καλοκαίρι του 2015 μαζί με τον Παν. Λαφαζάνη και συμμετείχε στο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας. Ωστόσο, δεν κατάφερε να διασωθεί από το «βατερλό» που υπέστη η ΛΑ.Ε., η οποία έλαβε συνολικά ποσοστό της τάξης του 0,57%.