Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

Ιράκ-Συρία: Χρονολόγιο με τις κυριότερες μάχες και ήττες του ΙΚ

Το ΙΚ κατέλαβε σχεδόν το ένα τρίτο του ιρακινού εδάφους το 2014, σε μια επιχείρηση-αστραπή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη του κράτους του Ιράκ.
irak-suria-xronologio-me-tis-kurioteres-maxes-kai-ittes-tou-ik
Μπορεί ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι να ανακοίνωσε χθες Σάββατο επισήμως «το τέλος του πολέμου» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, όμως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ιρακινούς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη καθώς δημιουργούνται νέα πολιτικά και πολιτιστικά χάσματα, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC).
Ο Γιαν Έγκελαντ προειδοποίησε ότι τα μέλη του διεθνούς συνασπισμού που βοήθησαν τη Βαγδάτη στον τριετή της πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, ίσως πλέον μειώσουν δραστικά τον προϋπολογισμό τους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ.
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι που αναγκάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια να
εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Ιράκ εξαιτίας της βίας που συνδέεται με το ΙΚ δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους. Η διαμάχη μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και των Κούρδων μετά το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν προκάλεσε νέο κύμα εκτοπισμών.
«Νέοι πολιτικά, πολιτιστικά και δογματικά χάσματα φαίνεται να δημιουργούνται», επεσήμανε ο Έγκελαντ. «Υπάρχουν πάρα πολλοί διαχωρισμοί στο Ιράκ. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα εμπόδια και σίγουρα όχι περισσότερη βία», πρόσθεσε.
Το NRC είναι υπεύθυνο για μια από τις μεγαλύτερες ξένες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στο Ιράκ.
Το χαλιφάτο που είχε κηρύξει το ΙΚ το 2014 κατέρρευσε ουσιαστικά τον Ιούλιο όταν ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ ιρακινός στρατός ανακατέλαβε τη Μοσούλη, την ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στο Ιράκ, έπειτα από μια επιχείρηση που διήρκησε εννέα μήνες, εξαιτίας της οποίας μεγάλο μέρος της πόλης μετατράπηκε σε ερείπια.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη από το 2014, όμως μόλις το ένα τρίτο των κατοίκων της έχουν καταφέρει να επιστρέψουν, επισημαίνουν οι οργανώσεις αρωγής.
Οι ιρακινές αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση μόνο της Μοσούλης.
«Ένα πράγμα θα έπρεπε να έχουμε μάθει στο Ιράκ: ότι δεν μπορούμε να ξοδεύουμε αμέτρητα δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και μετά να μην επενδύουμε τα μικρότερα ποσά που απαιτούνται για να καταστεί ασφαλής (η χώρα) για τους ανθρώπους», επεσήμανε ο Έγκελαντ.
«Έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων: θα μείνουμε και θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανακτήσουν και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους τον επόμενο χρόνο; Ή θα πιστέψουμε ότι έχει τελειώσει η δουλειά μας;», διερωτήθηκε.
Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τους εκατομμύρια ανθρώπους που εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι, τόνισε ο Έγκελαντ. «Αυτό δεν θα ήταν μόνο λυπηρό, αλλά και κοντόφθαλμο».
Το χαλιφάτο
Το "χαλιφάτο" που είχε κηρύξει το 2014 ο ηγέτης του ΙΚ Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έχασε κατά συνέπεια όλα τα εδάφη που είχε κατακτήσει στο Ιράκ και τα περισσότερα από όσα ήλεγχε στη Συρία.
"Οι δυνάμεις μας ελέγχουν πλήρως τα σύνορα Ιράκ-Συρίας και κατά συνέπεια ανακοινώνω το τέλος του πολέμου κατά του Νταές", είπε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.
"Ο εχθρός μας (...) ήθελε να σκοτώσει τον πολιτισμό μας αλλά κερδίσαμε χάρη στην ενότητα και την αποφασιστικότητά μας. Τους νικήσαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα" πρόσθεσε ο Αμπάντι, σε ομιλία του που εκφώνησε στην έναρξη ενός συνεδρίου που οργανώθηκε από την ένωση δημοσιογράφων του Ιράκ.
Το ΙΚ κατέλαβε σχεδόν το ένα τρίτο του ιρακινού εδάφους το 2014, σε μια επιχείρηση-αστραπή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη του κράτους του Ιράκ.
Με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν τα εδάφη αυτά.
Ιράκ
ΤΙΚΡΙΤ: Οι ιρακινές δυνάμεις, με τη βοήθεια σιιτικών παραστρατιωτικών μονάδων και τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού, ανακατέλαβαν τη σουνιτική πόλη στις 31 Μαρτίου 2015.
ΡΑΜΑΝΤΙ ΚΑΙ ΦΑΛΟΥΤΖΑ: Το Ραμάντι, η πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, μια σουνιτική πόλη που απέχει 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Τον Ιούνιο απελευθερώθηκε και η γειτονική Φαλούτζα, η πρώτη πόλη του Ιράκ που είχε καταληφθεί από το ΙΚ τον Ιανουάριο του 2014.
ΜΟΣΟΥΛΗ: Οι ιρακινές δυνάμεις, με τη στήριξη των αεροπορικών βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπιμού, εκδίωξαν το ΙΚ από τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ τον Ιούλιο του 2017, μετά από μάχες που διήρκησαν εννέα μήνες. Η πόλη αυτή ήταν το σημαντικότερο αστικό προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
ΤΑΛ ΑΦΑΡ: Στις 31 Αυγούστου 2017 ο πρωθυπουργός Αμπάντι ανακοίνωσε την ανακατάληψη του Ταλ Άφαρ, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας για το ΙΚ, δεδομένου ότι βρίσκεται πάνω στον δρόμο για τη Συρία. Έτσι ολοκληρώθηκε η ανακατατάληψη της επαρχίας της Νινευής, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη.
ΧΑΟΥΙΤΖΑ: Στις 5 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η απελευθέρωση της Χαουίτζα, του τελευταίου αστικού προπυργίου του ΙΚ στο Ιράκ, μετά από μια επιχείρηση του ιρακινού στρατού.
ΑΛ ΚΑΪΜ: Το ΙΚ εκδιώχθηκε από την Αλ Καΐμ και από το μεθοριακό φυλάκιο, κοντά στην κοινότητα αυτή, στις 3 Νοεμβρίου 2017.
ΡΑΟΥΑ: Στις 17 Νοεμβρίου, ο στρατός ανακαταλαμβάνει, μέσα σε λίγες ώρες, την κοινότητα της Ράουα, στην επαρχία Αλ Άνμπαρ.
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ: Στις 23 Νοεμβρίου οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν την τελευταία επιχείρηση για να εκδιώξουν το ΙΚ και από την έρημο του Ιράκ.
ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: Στις 9 Δεκεμβρίου 2017 ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοινώνει το τέλος του πολέμου εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ.
Συρία
ΚΟΜΠΑΝΙ: Η κουρδική πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία έγινε το πρώτο σύμβολο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν στις 26 Ιανουαρίου 2015, μετά από τετράμηνες, σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των Κούρδων οι οποίοι στηρίζονταν από τον διεθνή συνασπισμό, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.
ΝΤΑΚΙΜΠ: Το ΙΚ έχασε την κοινότητα αυτή, κοντά στα τουρκικά σύνορα, τον Οκτώβριο του 2016. Το Ντακίμπ είχε συμβολική σημασία για τους τζιχαντιστές επειδή, σύμφωνα με μια προφητεία, τα στρατεύματα των μουσουλμάνων θα θριαμβεύσουν εκεί απέναντι στους απίστους, δηλαδή τον διεθνή συνασπισμό.
ΠΑΛΜΥΡΑ: Η αρχαία πόλη, στην καρδιά της Συρίας, έπεσε στα χέρια του ΙΚ τον Μάιο του 2015. Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ την κατέλαβαν τον Μάρτιο του 2016, αλλά την έχασαν έξι μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το καθεστώς και οι σύμμαχοί του την απελευθέρωσαν οριστικά τον Μάρτιο του 2017. Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν πολλούς από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχαν κηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας από την UNESCO.
ΜΑΓΙΑΝΤΙΝ: Στις 14 Οκτωβρίου 2017, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ανακατέλαβαν τη Μαγιαντίν, ένα προπύργιο του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στα ανατολικά. Στην επαρχία αυτή διεξάγονται ταυτόχρονα δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις: μία από το καθεστώς, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, στη δυτική όχθη του Ευφράτη και η δεύτερη από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό, την ανατολική όχθη.
ΡΑΚΑ: Κούρδοι και Άραβες μαχητές των SDF, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τον Νοέμβριο του 2016 μια επίθεση εναντίον της "πρωτεύουσας" του ΙΚ στη Συρία. Έφτασαν στην πόλη τον Ιούνιο φέτος και στις 17 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν την απελευθέρωσή της, μετά από καταστροφικές μάχες.
ΝΤΕΪΡ ΕΖΟΡ: Στις 2 Νοεμβρίου 2017 ο συριακός στρατός εκδίωξε το ΙΚ από το Ντέιρ Εζόρ, την τελευταία μεγάλη πόλη που ήλεγχαν ακόμη οι τζιχαντιστές στη Συρία.
ΜΠΟΥΚΑΜΑΛ: Στις 19 Νοεμβρίου 2017 ο στρατός και οι σύμμαχοί του εκδίωξαν το ΙΚ από την Μπουκάμαλ, στα σύνορα με το Ιράκ.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ΙΚ ελέγχει ακόμη το 8% της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και έχει επίσης παρουσία στις επαρχίες Χάμα και Χομς και στον παλαιστιανιακό καταυλισμό Γιάρμουκ, στη Δαμασκό.