Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Euroleague: Ο Ολυμπιακός «άλωσε» την Πόλη κερδίζοντας με 91-87 την Αναντολού Εφές

Euroleague: Ο Ολυμπιακός «άλωσε» την Πόλη κερδίζοντας με 91-87 την Αναντολού Εφές
 
Εναν ακόμα κρίκο, στην αλυσσίδα των σπουδαίων ανατροπών του, έκανε ο Ολυμπιακός στην Πόλη.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, στην αγαπημένη της Κωνσταντινούπολη πέτυχε επική νίκη επί της Εφές Αναντολου με 91-87 στην παράταση (76-76 κανονικός αγώνας) και με 4-1 στο φινάλε του πρώτου γύρου είναι το φαβορί για την πρωτιά του ομίλου της.

Οι Ερυθρόλευκοι κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες (έπαιξαν για 38 από τα 45 λεπτά χωρίς τον Πάτρικ Γιάνγκ που τραυματίστηκε και σε όλη την παράταση χωρίς τον Γιώργο Πρίντεζη που είχε αποχωρήσει με πέντε φάουλ, αλλά και τον Βασίλη Σπανούλη που δεν ήταν σε καλή βραδιά και έπαιξε μόλις 22 λεπτά συνολικά) κατάφεραν και πάλι να δείξουν χαρακτήρα και να οδηγήσουν ένα σχεδόν χαμένο παιχνίδι στην παράταση, ενώ θα μπορούσαν να το είχαν κερδίσει ακόμα και στον κανονικό αγώνα, αν δεν αστοχούσε ο Στρόμπερι στην πρώτη από τις δύο βολές του στα 4’’ πριν τη λήξη του αγώνα.

Οπως και να έχει είναι μια τεράστια νίκη ψυχολογίας, ιδιαίτερα για τους νεαποκτηθέντες παίκτες της ομάδας που μπαίνουν σιγά σιγά στην νοοτροπία του συλλόγου, που αρνείται να παραδωθεί εάν δεν ακουστεί η κόρνα της γραμματείας.

Τη χαρά της νίκης «πλήγωσε» ο τραυματισμός του Πάτρικ Γιάνγκ που αποχώρησε τραυματίας στο 7ο λεπτό όταν χτύπησε στο γόνατο από χτύπημα (άθελά του) του προκατόχου του στον Ολυμπιακό Μπράιαν Ντάνστον.

Ο Αμερικανός δεν ακολούθησε την ομάδα στη Θεσσαλονίκη όπου και «προσγειώθηκε» από την Πόλη για τον Κυριακάτικο αγώνα με τα Τρίκαλα, αλλά ήρθε Αθήνα όπου το απόγευμα θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία με τις ευχές όλων στον Ολυμπιακό να τον συνοδεύουν έτσι ώστε να μην έχει κάτι πιο σοβαρό.

Οι πρωταθλητές Ελλάδος, «πλήγωσαν» τον πρώην άσο τους Μπράιαν Ντάνστον με τον οποίο βρέθηκαν πρώτοι φορά αντίπαλοι μετά το διαζύγιο του καλοκαιριού, αλλά και τον κορυφαίο προπονητή της ιστορίας τους, τον Ντούσαν Ιβκοβιτς με τον οποίο στην ίδια πόλη το 2012 πέτυχαν τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Ευρωπαίκού μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο κατακτώντας την Ευρωλίγκα στον αλησμόνητο τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Σφαιρόπουλος: «Δεν τα παρατήσαμε στο -11»

«Είναι μια πολύ μεγάλη νίκη για εμάς γιατί παίξαμε απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα που είναι πολύ δυνατή στο γήπεδό της. Δείξαμε χαρακτήρα και δεν τα παρατήσαμε στο -11, ούτε όταν ο βασικός μας σέντερ τραυματίστηκε και άφησε το παιχνίδι με τον αναπληρωματικό του να έχει μόλις μια προπόνηση στο γήπεδο» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος και συνέχισε:

«Το πρώτο ημίχρονο άνηκε 100% σε εμάς, είχαμε τον έλεγχο και κρατήσαμε την Εφές στους 30 πόντους. Στο ημίχρονο, είπαμε ότι σίγουρα η Εφές θα προσπαθήσει να αντιδράσει και θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι.

Το κάναμε αρχικά, αλλά στα πρώτα πέντε λεπτά της τελευταίας περιόδου χάσαμε τη συγκέντρωση μας, δώσαμε πολλά ελεύθερα σουτ, πολλά τρίποντα και πήγαν το ματς εκεί που θέλανε. Σκοράρανε 18 πόντους στην τέταρτη περίοδο στα πρώτα λεπτά, αλλά δεν τα παρατήσαμε, παλέψαμε και πήραμε τη νίκη. Τελικά πήγε το ματς στην παράταση καθώς εμείς χάσαμε την κρίσιμη βολή στο τέλος.
Στην παράταση η άμυνα μας ήταν καλή, πετύχαμε κρίσιμους πόντους στον αιφνιδιασμό. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου, ήταν μια καλή νίκη, αλλά από αύριο την αφήνουμε πίσω και συνεχίζουμε για το επόμενο παιχνίδι» κατέληξε ο Ελληνας τεχνικός που έδωσε ρεσιτάλ κοουτσαρίσματος.

Με όπλο την άμυνα
Ο Ολυμπιακός με όπλο την άμυνα και χάρις στην απόλυτη συγκέντρωσή του (μόλις 7 λάθη σε 45 λεπτά αγώνα) είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού ακόμα και μετά την αποχώρηση του Γιάνγκ και μόνο σε ένα σημείο “προδώθηκε” από την άμυνά του προς τα μέσα της τελευταία περιόδου όταν και δέχτηκε ένα καταιγισμό τριπόντων από τον Γκρέιντζερ (πέτυχε 3 εκεί και τους 25 από τους 26 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο). Αλλά και εκεί δεν τα παράτησε και ενώ είχε μείνει πίσω με εννέα πόντους (74-65) μόλις ενάμιση λεπτό πριν το φινάλε !

Στα 69΄΄μάλιστα έχανε 75-68 αλλά οι παίκτες του έβγαλαν στο παρκέ το σκληρό μετάλλο αυτής της ομάδας. Με μεγάλα καλάθια (τρίποντα) των Παπαπέτρου και Χάκετ και δίποντο του Πρίντεζη ο Ολυμπιακός πλησίασε στο καλάθι (75-73).

Μετά τη μια άστοχη βολή του Γκρέιντζερ και τις δύο εύστοχες του Χάκετ (76-75) έγινε το απαραίτητο φάουλ στον Ερτέλ στα 11’’ .

Ο Γάλλος στήθηκε στη γραμμή με ποσοστό 93% αλλά μιμήθηκε τον Σισκάουσκας του 2012 (αστόχησε και στις δύο). Ο Χάκετ πήγε να τελειώσει τον αγώνα, τον σταμάτησαν με φάουλ που δεν σφυρίχτηκε η μπάλα πήγε στον Στρόμπερι που κέρδισε το φάουλ στα 4’’ και ευστοχώντας στη δεύτερη βολή έστειλε το παιχνίδι στην παράταση (76-76).

Εκεί ο Λοτζέσκι απαντούσε με τρίποντο σε κάθε επίθεση των γηπεδούχων, ενώ ο Χάκετ έπαιξε άμυνα για σεμινάριο, σκοράροντας παράλληλα και πολύτιμους πόντους (καλύπτοντας και το κενό του Σπανούλη τον οποίο σωστά ο Σφαιρόπουλος κράτησε στον πάγκο).

Μεγάλο τρίποντο πέτυχε και ο Γιάννης Αθηναίου στην παράταση δίνοντας προβάδισμα στον Ολυμπιακό ενώ ο Παπαπέτρου επίσης έδειξε ότι βρίσκεται σε αγωνιστική άνοδο με ένα ακόμα μεγάλο καλάθι τη στιγμή που η Εφές είχε ισοφαρίσει και πάλι προσωρινά με τρίποντο (87-87).

Ο Στρόμπερι έβαλε το κερασάκι στην τούρτα με το καλάθι στο τέλος της παράτασης.

Ο Χάκετ (11π., 8 ασίστ) διεκδικεί τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη λόγω και της άμυνας που έπαιξε, αλλά τρομεροί ήταν και ο Λοτζέσκι όταν η μπάλα άρχισε να “καίει” (11π., 7 ριμπ., 5 ασιστ), ο Πρίντεζης (17π.) αλλά και ο Χάντερ (15π.) που πάλευε σχεδόν μόνος του κόντρα ίσως στην καλύτερη φρόντ λάιν της Ευρώπης.

Παραφωνία για μια ακόμα φορά ο Μιλουτίνοφ – σωστά δεν έπαιξε – που μπορεί (και μάλλον θα το κάνει) να παίξει μελλοντικό στο ΝΒΑ, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολυτέλεια να πιάνει θέση ξένου στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Θα μπορούσε να μείνει μόνο στη σύνθεση της ομάδας για την Ευρωλίγκα σε τελική ανάλυση.

Τα δεκάλεπτα: 13-20, 30-36, 54-54, 76-76 (παρ.) 87-91

Αναντολού Εφές (19/44 διπ.,11/23 τρ.,16/27β.,27-13 ριμπ.,18 ασιστ, 6 κλεψ., 7 κοψ., 11 λαθη): Τάιους 2, Μπαλμπάι, Μπράουν 9, Οσμάν 2, Μπατούκ 3 (1), Σάριτς 11 (10ριμπ.), Κορκμάζ 2, Γκρέιντζερ 26 (3), Ερτέλ 12 (3), Ντίμπλερ 9 (2), Ντάνστον 7 (7ριμπ.), Ντουβερίογλου 4.

Ολυμπιακός (25/45 διπ., 10/24 τρ.,11/18 βολ., 27-10 ριμπ.,23 ασιστ, 5 κλεψ., 4 κοψ., 7 λαθη): Γιάνγκ 2, Χάντερ 15 (7/8 διπ., 4 ριμπ.) Παπαπέτρου 11 (4/5 διπ., 1/2 τρ.), Σπανούλης 6 (2), Στρόμπερι 9 (2/4 διπ., 1/2τρ.), Πρίντεζης 17(6/10 διπ., 1/1 τρ., 4 ριμπ.), Αγραβάνης 5, Μάντζαρης, Χάκετ 11 (1/3 διπ., 2/3 τρ., 8 ασιστ, 4 ριμπ.), Λοτζέσκι 11 (2/3 διπ., 2/5 τρ., 7 ριμπ., 5 ασιστ), Αθηναίου 4 (1)