Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Τα μηνύματα των γκάλοπ - Η βουτιά της ΝΔ, το ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, οι εκπλήξεις από τα δεξιά

 Μηνύματα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση από τις δημοσκοπήσεις - Τι δείχνουν για όλα τα κόμματα.

Τα μηνύματα των γκάλοπ - Η βουτιά της ΝΔ, το ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, οι εκπλήξεις από τα δεξιά

Γράφει ο

09:26 - 28/01/2024

Με την «πιστολιά» του αφέτη στην κούρσα για τις ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο έμοιαζε το τελευταίο κύμα τεσσάρων δημοσκοπήσεων που εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα. Οι μετρήσεις έδειξαν την ΝΔ να παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό με σοβαρές, ωστόσο, «γρατζουνιές» καθώς τα «γαλάζια» ποσοστά της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταγράφονται κάτω από το 30%.

Αυτήν ακριβώς την φθορά, όμως, που παρουσιάζει η κυβερνητική παράταξη δεν την καρπώνονται ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν να διαγκωνίζονται σκληρά για την δεύτερη και την τρίτη θέση αλλά «παίζουν μπάλα» στα χαμηλά του δημοσκοπικού ταμπλό.

Πολύ δυνατότερα από απλά… «καμπανάκια» ηχούν τα ευρήματα των μετρήσεων για το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Η ακρίβεια που συνεχίζει να «ροκανίζει» ακατάπαυστα το εισόδημα των νοικοκυριών «ροκανίζει» μαζί και τις κυβερνητικές «ομορφιές» για «εισαγόμενη ακρίβεια». Παράλληλα,

δημοσκοπικό κόστος φαίνεται να καταβάλει η ΝΔ και με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Στο πεδίο της διαχείρισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι αρνητικές γνώμες πλειοψηφούν, η ακρίβεια μάλιστα θεωρείται από τους πολίτες το πρώτο και βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα - και ιδιαίτερα κατατοπιστικό για το πως «μετρά» πλέον ο κόσμος το κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία - πως στην δημοσκόπηση της MRB το 70,9% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της Οικονομίας της χώρας.

Μάχη χαρακωμάτων για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στην απέναντι πλευρά, εκείνη της αντιπολίτευσης, μια σκληρή μάχη χαρακωμάτων για την δεύτερη θέση στην ευρωκάλπη του Ιουνίου δείχνει να εξελίσσεται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ πάντοτε σταθερά να τους ακολουθεί. Η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει να διατηρεί περισσότερες πιθανότητες για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές αλλά με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει να κινείται πτωτικά.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, παρά το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ δείχνει να παγιώνεται στην δεύτερη δημοσκοπικά θέση, δεν αποτυπώνεται δυναμική τέτοια για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη που να διασφαλίζει αφενός πως στις ευρωεκλογές θα καταστεί δεύτερη πολιτική δύναμη και αφετέρου πως θα κινηθεί μάλιστα σε ποσοστό κοντά στο 20% παρά τις απώλειες που δείχνει να εμφανίζει η Κουμουνδούρου. 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά ποσοστά περνώντας εδώ και καιρό, σε μια κατάσταση που δείχνει να έχει παγιωθεί, στην τρίτη θέση κάτω από το ΠΑΣΟΚ. Οι μετρήσεις μάλιστα τον φέρνουν πολύ λίγο μακριά από μονοψήφιο ποσοστό, πολύ κοντά, όμως, με το τέταρτο ΚΚΕ.

Ο Περισσός πάνω από την Κουμουνδούρου

Για τα τρία αυτά κόμματα, αλλά κυρίως ιδιαίτερα ενδεικτικό για το αντιπολιτευτικό σήμα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώθηκε στην έρευνα της MARC πως το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σαφές προβάδισμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς το κόμμα «που ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση» με 15,7% έναντι 9%. Το αξιοσημείωτο ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται και του ΚΚΕ ως προς την άσκηση ουσιαστικής αντιπολίτευσης με τον Περισσό να καταγράφεται στο 9,8%, ξεπερνώντας την Κουμουνδούρου.

Κατεύθυνση Κεντροαριστερά για ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερα σημαντικό πάντως μπορεί να αξιολογηθεί για τα τεκταινόμενα εντός της Κουμουνδούρου το εύρημα που αποτυπώθηκε στην δημοσκόπηση της MRB. Στην ερώτηση «ποια ιδεολογική κατεύθυνση πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ» στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 44,6% απάντησε πως πρέπει να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά, το 21,3% προς την Αριστερά, ενώ ένα ποσοστό 34% δεν πήρε κάποια θέση στο ερώτημα. Ωστόσο, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον προέκυψε από τις απαντήσεις αυτών που δήλωσαν πως ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, στέλνοντας, επί της ουσίας, ξεκάθαρο μήνυμα στην Κουμουνδούρου. Εκεί το 62% απάντησε πως το κόμμα πρέπει να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά, το 30,1% επιθυμεί Αριστερή κατεύθυνση και το 7,9% δεν απάντησε.

Η «μεγάλη» εικόνα

Η εικόνα που κατέγραψαν οι τέσσερις δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα είναι η εξής:

Σύμφωνα με την MARC, στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, η ΝΔ παραμένει πρώτη με 29,7%, δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 13,4% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1% και μετά ΚΚΕ με 7,5%, Ελληνική Λύση με 5,6%. Ακολουθούν «Σπαρτιάτες» και «Νίκη» με 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, ΜέΡΑ25 με 2,3%, Νέα Αριστερά με 1,9%, άλλο κόμμα επιλέγει το 2,1%, ενώ, άκυρο/λευκό και αποχή επιλέγουν συνολικά 4,8% των ερωτηθέντων, και αναποφάσιστο είναι το 15,2%.

Με βάση την Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ καταγράφεται στο 35,2%, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 13,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος με 12,1%. Στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ με 10,3% και ακολουθούν Ελληνική Λύση 8,2%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Σπαρτιάτες 3,2%, Νέα Αριστερά 3% και ΝΙΚΗ 2,8%. Ωστόσο, στην ίδια δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 9,7% στην πρόθεση ψήφου, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 28,2%, το ΠΑΣΟΚ 11% και το ΚΚΕ 8,2%. 

Σύμφωνα με την MRB στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές η ΝΔ βρίσκεται στο 27,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με 9,1%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται στην τέταρτη θέση με 7,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 7%. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται στο 3%, η Νίκη στο 2,8%, οι Σπαρτιάτες στο 2,1%, το ΜέΡΑ25 στο 2,1% και η Νέα Αριστερά στο 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 25%. Στην ίδια δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η ΝΔ καταγράφει 29,1%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5%. Το ΚΚΕ καταγράφει 7%, η Ελληνική Λύση 6,4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, η Νίκη στο 2,7%, οι Σπαρτιάτες στο 2,5%, η Νέα Αριστερά στο 2%, το ΜέΡΑ25 στο 1,9% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 22%.

Σύμφωνα με την GPO στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ βρίσκεται στο 32,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 11,1%, το ΚΚΕ στο 8%, η Ελληνική Λύση στο 6,1%, η Νίκη στο 3%, η Νέα Αριστερά στο 2,2%, η Πλεύση στο 2,2, οι Σπαρτιάτες στο 2,1%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο στο 12%. Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ συγκεντρώνει 30,2%, το ΠΑΣΟΚ 11,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 10,9%.