Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Υγεία χωρίς Γιατρούς δε γίνεται……

Αποτέλεσμα εικόνας για κωνσταντίνος μπαργιώτας
Του Κωνσταντίνου Μπαργιώρα, Υπεύθυνου του Τομέα Υγείας στο Κίνημα Αλλαγής
Τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υπάρχει, και είναι πρωτοποριακό. Η Ελλάδα είναι από σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο με σύστημα πρωτοβάθμιας χωρίς γιατρούς. Η χώρα με τους περισσότερους γιατρούς στον κόσμο, έχει σήμερα μόλις 905 στην πρωτοβάθμια για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Η Πάτρα σύμφωνα με τον τοπικό ιατρικό σύλλογο διαθέτει 12. Στη Λάρισα τα πράγματα είναι δραματικά καλύτερα: Εχουμε 22!

Η κυβέρνηση οδηγεί την πρωτοβάθμια σε πλήρη αποτυχία. Σαν να μην έφθανε η θνησιγενής ιδεοληψία των ΤΟΜΥ που διαλύει τις κρατικές δομές, η ολοκλήρωση του χάους ήρθε με την διάλυση και του συστήματος των συμβεβλημένων ιδιωτών, οι οποίοι μαζικά εγκατέλειψαν το σύστημα μετά την πρώτη Αυγούστου.

Ήδη οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Αναγκάζονται να στραφούν για τα απαραίτητα φάρμακα σε ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας επίσκεψη ή τα αγοράζουν μετρητοίς από το φαρμακείο. Αυτό η κυβέρνηση το λέει εξοικονόμηση!!!!!!!!

Δυστυχώς αυτός είναι ο πραγματικός της στόχος. Έχοντας δεσμευτεί στην τρόικα για
περικοπές 250 εκατομμύριων μετακυλά το κόστος στους ασφαλισμένους. Όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι πληρώνουν, εκτός από υπέρογκες εισφορές, όλο και περισσότερα χρήματα για υγεία και περίθαλψη.

Δυστυχώς τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει από 1-01-19 το περίφημο gatekeeping, το υποχρεωτικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό για κάθε είδους ιατρική πράξη, που θα αποκλείσει εντελώς τους ασφαλισμένους από εξετάσεις και ειδικούς γιατρούς. Κι άλλη οικονομία για την κυβέρνηση, κι άλλα βάρη στους συνταξιούχους. Τελικά ίσως η περικοπή των συντάξεων να γίνει κάπως έτσι. Είναι ντροπή.

Δεν είναι τυχαίο που ο ιδιωτικός κλάδος της υγείας ανθεί τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση της αριστεράς κάνει τα πάντα για να αναγκάσει ακόμα και τους χαμηλοσυνταξιούχους να πληρώνουν από την τσέπη τους αποδομώντας το σύστημα υγείας συνολικά και την ΠΦΥ κατά προτεραιότητα.

Η Ελλάδα, παρά την οικονομική στενότητα, μπορεί και πρέπει να αποκτήσει σύγχρονο αποτελεσματικό σύστημα ΠΦΥ. Έχει πολλούς και καλούς γιατρούς, πολλές και σύγχρονες υποδομές δημόσιες και ιδιωτικές. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με τη θεσμοθέτηση του ΕΟΠΠΥ και την ενοποίηση των υπηρεσιών της ΠΦΥ που δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση πολέμησε λυσσωδώς πριν την ακυρώσει. Την καλούμε έστω και σήμερα, να το ξανασκεφτεί. Οι ιδεοληψίες της δε λειτουργούν, κοστίζουν χωρίς να αποδίδουν. Είναι καιρός να παραδώσει τη σκυτάλη.