Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Λαοθάλασσα χιλιάδων εθνικιστών στους δρόμους της Βαρσοβίας

Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία το Σάββατο σε πορεία  που οργάνωσαν ακροδεξιές οργανώσεις με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της Ανεξαρτησίας, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία το Σάββατο σε πορεία μίσους που οργάνωσαν ακροδεξιές οργανώσεις με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της Ανεξαρτησίας, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται την αστυνομία της χώρας, στην πορεία συμμετείχαν περισσότεροι απο 90.000 άνθρωποι, σε μία από τις ογκωδέστερες κινητοποιήσεις εθνικιστών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της πορείας αντήχησαν πολλά πατριωτικά συνθήματα, όπως:
«Αγνή Πολωνία, λευκή Πολωνία!» και «Πρόσφυγες, γυρίστε στα σπίτια σας». Σε ένα πανό που είχαν κρεμάσει από μια γέφυρα, αναγραφόταν «Προσευχηθείτε για το ισλαμικό ολοκαύτωμα» και σε ένα άλλο «Λευκή Ευρώπη αδελφών κρατών».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, νεαροί, αλλά και οικογένειες με καρότσια και ηλικιωμένους έκαναν πορεία και διένυσαν μια απόσταση τριών χιλιομέτρων κρατώντας σημαίες της χώρας, πετώντας κροτίδες και καπνογόνα.
Το ο σύνθημα της κινητοποιήσεως ήταν «Θέλουμε τον Θεό», έκφραση που παραπέμπει σε έναν καθολικό ύμνο που ερμηνεύεται από ορισμένους σήμερα ως μια απόρριψη του Ισλάμ.

Οι συμμετέχοντες με τους οποίος μίλησαν οι δημοσιογράφοι, αρνήθηκαν κάθε πολιτικό ή θρησκευτικό κίνητρο.