Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Εσθονός υπουργός σε Κοντονή: Καμία διαφορά ανάμεσα στον ναζισμό, στον φασισμό και στον κομμουνισμό

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Mε μια δηκτική επιστολή απάντησε στον Έλληνα ομόλογό ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας Ούρμας Ρέινζαλου, μετά από την άρνηση του Σταύρου Κοντονή να παραβρεθεί σε ημερίδα που οργάνωσε η εσθονική προεδρία στο Ταλίν με θέμα τα «εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων». 
Στην εν λόγω επιστολή, η οποία αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του εσθονικού υπουργείου, ο κ. Ρέινζαλου εκφράζει την πεποίθηση ότι η «καταδίκη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να είναι πολύ σημαντικά για τους υπουργούς Δικαιοσύνης των οποίων υποχρέωση είναι να διαφυλάττουν και να υπηρετούν το νόμο και την τάξη».
Στην αρχή της επιστολής, ο Εσθονός υπουργός γράφει ότι λυπάται για την απόφαση του κ. Κοντονή
αλλά «εκτιμά την εξήγησή του για την άρνησή του να παραστεί». Σπεύδει, όμως, να εκφράσει τη διαφωνία του με την επιχειρηματολογία του Έλληνα ομολόγου του.
Παράλληλα, τονίζει ότι δεν θέλει να ανοίξει «ντιμπέιτ» για την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ου αιώνα – ένα έργο, που όπως ισχυρίζεται, ανήκει στους ιστορικούς, τους δικηγόρους, τους φιλοσόφους αλλά και τους πολιτικούς επιστήμονες.
«Εμείς είμαστε πολιτικοί και η δουλειά μας είναι να διασφαλίζουμε τις αξίες και τις αρετές» αναφέρει χαρακτηριστικά, και συμπληρώνει:  «Αυτός είναι και ο λόγος που αντιτίθεμαι σε οποιαδήποτε ιδεολογία και πολιτικό κίνημα που αναιρεί αυτές τις αξίες και τις καταπατά όταν βρεθεί στην εξουσία. Από αυτής της άποψης δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στον Ναζισμό, στον Φασισμό και στον Κομμουνισμό. Όλες αυτές οι ιδεολογίες ισχυρίζονταν το δίκαιο, στο όνομα των στρεβλωμένων τους ιδεών για το μέλλον...».
Την ίδια ώρα, ο  Ρέινζαλου χρησιμοποιεί το βιβλίο «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» ως παράδειγμα για το πώς έμαθαν οι Εσθονοί για την Ελληνική αντίσταση κατά των Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφήνει δε, να εννοηθεί ότι και οι Έλληνες θα μπορούσαν να είχαν μάθει τι συνέβη στα  σοβιετικά γκουλάγκ, καθώς τα βιβλία του νομπελίστα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, όπως το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ», έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από το 1974.